Dobrodružství kriminalistiky ?

5. 09. 2008 16:11:13
aneb jak "spolehlivě" poznat zločince
Kdo je prof.Tp.D. M.D. Jan Sramo, Ph.D? a) pohadkovy dedecek b) moudry a vzdelany muz c) rozeny zlocinec?
Kdo je prof.Tp.D. M.D. Jan Sramo, Ph.D? a) pohadkovy dedecek b) moudry a vzdelany muz c) rozeny zlocinec? hnonline.sk

Fyzická antropologie se jako přírodní věda zapsala nejen do dějin kriminalistiky, ale i na celuloid filmu populárního seriálu, v němž se objevila hned dvakrát:

Ve stejnojmenném díle usvědčujícím "dubovou palici" a podruhé v Bertillonáži, ve které policejní úředníček Bertillon vynašel metodu "antropometrie", která zjišťovala a evidovala přesná měření určitých fyzických proporcí zločinců a usnadňovala tak jejich identifikaci.

Tehdy se psal rok 1882 a pokud tuto metodu poměrně záhy vytlačila daktyloskopie, používaná dodnes, dalo se to pochopit jako progresivní vývoj vědeckého poznání uplatňovaného v kriminalistice.

Jako zcela regresivní se dá naopak označit trend, kdy v roce 2008, na praktické i akademické úrovni, flirtuje policiie s tzv. "antropologickou biotypologií".

Její "hadačství" povah a sklonů dle fyzických rysů člověka se svojí "pravdě-podobností" blíží spíše Johannu Casparu Lavaterovi (1741-1801) a jeho Fyziognomice.

Kvůli ní, resp. kvůli svému bambulovitému nosu, nebyl Darwin málem přijat kapitánem na přelomovou objevnou plavbu na lodi Beagle, jelikož mu podle něj byly přisuzovány nevhodné povahové rysy a neschopnost...

"Antropologická biotypologie" však může mít jako ideologie mnohdy vážnější a nebezpečnější důsledky nežli tzv. "rození zločinci" (C.Lombroso), jejichž rysy údajně umí včas mezi lidmi rozpoznat.

Alespoň v tom případě, pokud by se jí podařilo institucionálně prosadit z "typologických seminářů pro policii a bezpečnostní služby" na roveň Policejní akademie a soudní praxe, o což se její čelní představitele usilovně snaží.

"Za mřížemi" by však podle mnoha důkazů a svědectví (reportáže ČT1 i NOVA) měla být spíše hlava tohoto "anthropodnikatelského projektu", Ján Šramo. - Ve své fantazii majitel několika doktorátů včetně neexistujícího Tp.D (doktor typologie) (...)

ve skutečnosti však podivuhodně rekvalifikovaný řidič autobusu, figurující na seznamu StB a údajně i v trestním spisu za napadení manželky, který se rozhodl nelegálně jako lékař léčit lidi a jako typolog a "dušeznalec" rozhodovat o jejich osudech.

Pokud by "Biotypologie" měla být dalším pokračováním "Dobrodružství kriminalistiky", tak na to bych se nechtěl dívat ani náhodou.

Tuto "vědu" osobně odsuzuji, protože pro své působení a expanzi nemá oprávnění, věrohodné důkazy a lze ji tak považovat za vysoce společensky nebezpečnou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------MJ

Odkazy: Prof. Šramo, řidič autobusu č. 39: http://hn.hnonline.sk/43-29613045-1-21169450-k10000_d-c9 stranky antropologicke biotypologie : http://www.typologie.cz Mgr.Věra Pivoňková: " Dinosauři v Čechách?" ( o "vědeckosti" biotypologie) : http://www.portal.cz/scripts/modules/issues/artlist.php?issueid=603&pg=2

Autor: Michal Josephy | pátek 5.9.2008 16:11 | karma článku: 27.84 | přečteno: 5067x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...