Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šifra mistra Cordovera

" Korczakova ulice? To musíte támhle…Vlastně ne…Musíte směrem k věži a hned potom doleva,“ ujal se nás ochotně ortodoxní židovský pár, který si vycházkovým tempem  užíval poslední den svátku Pesach. Urostlého muže zdobil stříbrem prokvetlý  plnovous, černý rozložitý  klobouk a sluneční brýle značky Ray Ban. Mafián, který se  nějakým nedopatřením  promeditoval až  k sefiře Keter.

mj

Jeho dobře míněné rady jsme si vzali k srdci  – ale  neortodoxně je vyložili po svém. Z obzoru jsme záhadně ztratili věž a trvalo  notnou chvíli, nežli jsme utrmáceni našli místo našeho „prvního odpočinku“ po brzké cestě z Tiberias.

Úzké schodiště, vrata s Davidovou hvězdou a patinovaná klika, za níž bere naše hostitelka. Kromě ní a mírného štěkotu psa nás vstřícně uvítalo stinné loubí porostlé břečťanem a chladný pokoj s modrozelenými vitrážemi, které místu dodávaly kouzlo poetické mystiky.

Byli jsme konečně „doma“.  Po  vydlážděném dvoře se líně  sunula želva a  to vše dohromady  vytvářelo dojem inspirujícího klidu a bezčasí. Safed, ve kterém jsme se právě nacházeli,  nemohl zapřít svou slavnou kabalistickou tradici a ani se o to nesnažil.

„Nedáte si s náma jídlo?,“ zeptala se po čase paní domu, "půjdeme jíst s přáteli...“  Zanedlouho jsme   stoupali společně  s " novou rodinou" spletí uliček na místo určené pro „zahradní párty“. Sedli jsme do stínu na přistavené židule  a  jen tak se líně rozhlíželi kolem. Hosté, kteří přicházeli a pozvolna plnili  dvůr,  tvořili na první pohled nesourodou společnost šmrncnutych rabínů, nemluvných polyglotů, výstředních kadeřnic a  přestárlých sanfranciských hippies s květinami v notně prokvětlých vlasech.

To, co je spojovalo, bylo  jedno monoteistické náboženství, ke kterému  došli po těch nejméně pravděpodobných cestách, křižovatkách a náboženských „cross-overech“. „Je tolik cest k pravdě, kolik je lidských tváří,“ říká ostatně jedno z talmudských přísloví.

Ve chvíli, kdy jsme se nasytili místní atmosféry a šaty nám nasákly vůní  pečeného masa, vydali jsme se směrem  do ulic historického Safedu.  Na  nedaleké vyhlídce jsme  opřeli unavené oči do dáli  a pomalu začali  chápat slova, které  pronesl  Avraham Azulai: "Safedu se nepodobá žádné město v Izraeli. Byl od nepaměti předurčen jako nejvhodnější místo, odkud lze propátrávat hlubiny moudrosti Tóry. Není jiné místo v Izraeli, kde čistější a „očistnější“ by byl vzduch.“

Safed se rozprostírá na svazích hory Har Kana´an v nadmořské výšce okolo 700 metrů a můžete z něj zahlédnout Galilejské jezero, horu Tábor či  Meron. Podle jedné z referencí je ostatně „městem Sufim“, s názvem odvozeným  od hebrejského sofeh – pozorovat;  alespoň tak to stojí v Talmudu.

Pokud však nejste zasvěcenci či studenti  místních Ješiv  (židovská  škola vyššího vzdělání), může se vám právem zdát, že v  samotném  Safedu  není příliš  co k vidění.  Když se však skloní slunce,  vše se  prozáří měkkým zlatým světlem a navrch  podtrhne dlouhými stíny, město získá svou hloubku. Snadno se poté  v duchu  přenesete  do safedského  „zlatého věku“, kterým bylo 16. století. V této době zde  působil Yosef Karo, který zde sepsal a kodifikoval halachu – praktické aplikování talmudského a rabínského práva - a také slavní kabalisté jako Moshe Cordovero a  Yitzchak Luria.

Duchovní  zážitky k vám však nemusí přijít  jen v ruku v ruce se studiem židovského mysticismu. V tomto smyslu lze jen doporučit, abyste přijeli  do Safedu hladoví;  nejlépe  pak v  poslední den Pesachu, kdy budou všechny obchody zavřené až do nočních hodin. Po celodenní vytrvalé chůzi s vysokým převýšením  zažijete v pravdě  výživné a povznášející „vidiny z hladu“ a  také  ostatní  extatické  " zážitky vrcholu.":

"Po mnoha pohybech a koncentraci na písmena vám nakonec vstanou vlasy na hlavě....krev vám začne vibrovat...a vaše tělo se začne třást, a vaše končetiny se začnou chvět...a budete v sobě cítit ještě jednu duši...která vás posílí, když projede celým vaším tělem a jako vonný olej vás pomaže od hlavy k patě," píše Abraham Abulafia.

Safed je jako šifra.  Šifra mistra Cordovera.   Tak jako  svinuté hádě DNA  v sobě  skrývá  cenné kódy a  poklady.    Nevydává  je však  "za hubičku"  a jen   tomu, kdo se v něm naučí číst.

tx sist MJ

Autor: Michal Josephy | pondělí 6.6.2011 8:18 | karma článku: 28,73 | přečteno: 3437x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 660x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!